• All Post
  • .
  • Adventi Körkép
  • Ajánló
  • Galéria
  • Hír
  • Hit
  • Interjú
  • Katedra
  • Könyvajánló
  • Kultúr
  • Kuriózum
  • Nyár
  • Piarista
  • Sport
  • Szolgálati közlemény
  • Utazás
  • Vélemény
  • Videó

A karácsonyi idő előtti készület a konyhában is tartogat meghitt időt. Otthon jó ideje kézzel készített gasztronómiai ajándékokat készítünk azoknak, akiket szeretünk. Ilyenkor kicsit hosszabban is gondolunk azokra, akikek készül, akiknek örömet okoz ez a finom ajándék. Az asztalt paradicsom már ősszel elkészült, és elfoglalta helyét a fűszeres olajban, hogy összeérhessenek az ízek. A zöldfűszerek megtermékenyítik az olajat, az pedig a házilag szárított paradicsomot. A nyár koncentrált ízét hordozza a házi címkével díszített aszalt paradicsomos üveg. A padlizsánt is megsütöttük előre, az a fagyasztóban pihenve várja a friss bekeverést. Az igazán különleges karácsonyi csemegék a bonbonok és a kandírozott narancshéjak. Ha kedvetek támad ilyet csinálni, eképpen érdemes hozzálátni!

Kandírozott narancshéj:

  • A narancs héját meg kell fosztani a fehér, belső részétől, a külső héjat használjuk a kandírozáshoz. (Érdemes biót venni, amit nem vegyszereztek!)
  • A megtisztított narancshéjat hideg vízben főzzük, s forrás után 10 perccel leszűrjük. Óvatosak legyetek, mert minél puhább, annál jobban törik!
  • Ezt a műveletet 4-5 alkalommal ismételjük mindig hideg vízzel kezdve. 
  • A narancshéjakat végül cukorszirupba tesszük és lassú, gyöngyöző módon forraljuk 20 percig. A kiemelt héjakat cukorba forgatjuk és száradni hagyjuk. Az egyik felület érdemes olvasztott csokoládéba mártani, ezzel még különlegesebb lesz.

Bonbonok:

Egy lábosba vizet teszünk, arra egy fém tálat. A tálba helyezett csokoládét és kis olajat a forralt víz gőze melegíti. A selymes fényű olvasztott csokoládéba mártjuk az aszalt szilvát, amelyet fehér csokival vagy tört mogyorószórással díszítjük. Hidegre téve megdermed, és mehet is az ünnepi celofáncsomagolásba vagy a tálba.  

Áldott, szép karácsonyt kívánok!